Wow, wat een liefde gisteren in Theater Zuidplein bij het intieme 1e compassiefestival. We hebben heerlijke colsjaals gearmbreid, kroeldekens hebben een aardige hoeveelheid wol gehad en de wasmand puilde uit met nieuwe sokken. Ook de wethouder kwam even afsluiten en sprak uit zijn hart. En wat is Theater Zuidplein een geweldig theater. BEDANKT, uit de grond van mijn hart.

 

Materiaal wat misschien kan helpen om het hart weer (meer) terug te brengen in Rotterdam is hier vrij te downloaden.

Download
Compassiekalender 2019
De feestdagen komen er aan, momenten van zijn, momenten van samen en een tijd waar we net iets meer naar elkaar om kijken. Zullen we ons voornemen om dat in 2019 nog meer te gaan doen, ook tijdens andere maanden? Ik roep daarom 2019 uit tot jaar van compassie. Speciaal om je een beetje op weg te helpen heb ik een compassiekalender gemaakt om je hart net iets meer te openen voor jezelf en de ander in 2019. Er zijn nog veel meer speciale dagen, dus een selectie maken was lastig, maar elke dag mag je je compassievol inzetten. Laten we samen het hart weer (meer) terug brengen in Rotterdam (en ver daarbuiten). Delen mag, uit compassie voor de planeet liever niet uitprinten.
Ik wens jullie compassievolle feestdagen en een nog mooier nieuwjaar. #hartambassadeur
compassiekalender.pdf
Adobe Acrobat document 84.0 KB
Download
Neem wat je nodig hebt
Hand de poster op op verschillende openbare gelegenheden. Knip langs de randjes zodat bezoekers makkelijk een woord mee kunnen nemen, waar ze op dat moment behoeft aan hebben.
Neem wat je nodig hebt.pdf
Adobe Acrobat document 65.1 KB
Download
Mensenbingo
Leer mensen kennen. Deel de kaarten uit in het OV, bij een netwerkbijeenkomst of waar je de mensen nog niet echt kent en ga echte gesprekken aan. Probeer ondertussen je BINGO-kaart vol te krijgen.
mensenbingo.pdf
Adobe Acrobat document 62.3 KB

Download deze afbeelding om op je site te zetten, onder je emails of op andere uitingen.


Enkele foto's van het festival

Op maandag 10 december 2018 (International Human Rights Day) presenteren hartverwarmende (Rotterdamse) initiatieven zich samen in theater Zuidplein van 16.00-22.00 uur. Rotterdam is sinds 2016 stad van compassie en oa vanuit het programma WIJsamenleving zijn mooie acties geweest in de afgelopen periode. Tijdens het compassiefestival willen we die zo veel als mogelijk een podium bieden, maar vooral een brug slaan naar wat je zelf kunt bijdragen om het hart weer (meer) terug te brengen in Rotterdam. Een informele middag vol inspiratie en enthousiasme om u te bewegen om met compassie voor jezelf, de buurt, de stad en de wereld aan de slag te gaan. Op het podium, in de verschillende ruimten en in de foyer kunt u proeven, doen en observeren en we sluiten gezamenlijk af door te kijken naar de film ‘the Power of the heart’. Presentatie is in handen van Quintis Ristie en de entree is in natura. U kunt kiezen uit:

  • Nieuwe sokken of warme kleding voor de daklozen
  • Granny squares of bollen wol van de Wibra (Saskia)of Zeeman (Royal) voor kroeldekens Vreewijk
  • Lege (ansicht)kaarten en enveloppen voor de schrijfhoek
  • Aankoop op de markt tijdens het festival
  • Een compassievol idee
  • Een open hart naar ALLE bezoekers en daarna naar ALLE Rotterdammers
  • ....

Grote zaal

Film 'The Power of the heart'

Van de regisseur van 'THE SECRET' komt deze ongeëvenaarde en levensveranderende film over de verbluffende kracht en intelligentie van het hart. Met ervaringen van de meest inspirerende en invloedrijke persoonlijkheden van onze tijd, onder wie Paulo Coelho, Maya Angelou, Deepak Chopra, Isabel Allende en Eckhart Tolle, levert deze film - en het gelijknamige boek - het overtuigende bewijs dat het hart veel meer is dan een fysiek orgaan... en dat het je kijk op geld, gezondheid, relaties en succes kan veranderen. Deze film is een ervaring die je de schat die in jezelf verborgen ligt laat ontdekken... en herontdekken.

https://thepoweroftheheart.com/

 

Diverse sprekers en interactief programma

Presentatie: Quintis Ristie

Religies voor vrede/Decennium van de hoop- Izzy Mansour

Interreligieuze en levensbeschouwelijke dialoog over compassie

Heilige Boontjes-Rodney Hengel (winnaar compassieprijs 2016)

WijWijs- Karim Amghar (winaar compassieprijs 2018)

Stem zonder gezicht- Vanessa Umboh

Justice and Peace- Arsène (human rights activist)

Handmudra's voor compassie

 

Door het theater

ONE PLANET- Reizende tentoonstelling van het Museon

De wereldbevolking groeit, de technologie ontwikkelt zich razendsnel, we reizen vaker en zijn vrijwel permanent online. Daardoor zijn we steeds meer met elkaar verbonden. Tegelijkertijd beseffen we steeds beter wat onze invloed is op natuur en klimaat, en dat we onze natuurlijke omgeving hard nodig hebben. De Verenigde Naties willen de grootste mondiale uitdagingen aanpakken met duurzame oplossingen. Ze hebben daarvoor zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) geformuleerd, die ze vóór 2030 willen bereiken.

 

Knuffelcoaches

Knuffelcoaches Denise Jonker (Ontwikkelingswerkplaats) en Kirsten Jensen (Tender touch) lopen rond om iedereen liefdevolle aandacht te geven tijdens het festival.

 

Kleine zaal

Mindfulness- Denise Jonker

Denise Jonker (psycholoog, Mindfulnesstrainer, HSP-deskundige en knuffel coach in spe) verzorgt een mini Mindfulness workshops. Tijdens deze workshops zal ze een bodyscan begeleiden, het is een momentje om helemaal te landen in je eigen lichaam en het moment.

Voor meer informatie over Denise en haar werkzaamheden kun je kijken op www.ontwikkelingswerkplaats.nl

 

Formaat

Tijdens deze workshop gaan we met elkaar aan de slag. We brengen samen in beeld wat compassie voor ons betekent. We kijken naar een aantal beelden die voortkomen uit verhalen van Rotterdammers. We zoomen in op situaties in de stad waar compassie meer nodig is. Met elkaar onderzoeken we aan de hand van echte verhalen hoe we die situaties kunnen beïnvloeden en maken we van compassie een doe-woord.

 https://www.formaat.org/

 

Theatercafé

Ik ben WIJ-workshop

Vier de verschillen, benut de overeenkomsten. Door met elkaar te praten, te luisteren en creatief bezig te zijn. Dit doen we door middel van dans, theater, spoken word en interactieve spelvormen. Kom proeven deze middag waar we toe in staat zijn. Jij bent ook WIJ.

 

Foyer

Handvest voor compassie

Onderteken in de foyer het handvest voor compassie. Zie link voor de inhoud.

 

Power of the heart-verkoopstand

Baptist de Pape, regisseur en schrijver van 'The Power of the heart' is aanwezig. Hij zal boeken signeren en je kunt de DVD kopen, maar vooral met hem in gesprek over de film na afloop in het theatercafé.

 

Ideeënbus

Niffo Galerie/recycle studio heeft een Zadkine ideeënbus gemaakt om alle compassievolle ideeen te verzamelen.

 

Semmie sprekend spel- KompasVinder spel

Semmie Sprekend spel is met een stand aanwezig met allerlei spelmaterialen, boeken en praatkaarten. Er zal speciale aandacht en tijd zijn om Schatgravers en KompasVinder zelf te ontdekken. Met Schatgravers leer je jezelf en je kinderen nog beter kennen en zullen de opdrachten en schatten die opgegraven worden zorgen voor verbinding. KompasVinder is een tool om als volwassene je richting te vinden. Welke vraag speelt er bij jou waar KompasVinder je kan helpen je koers te bepalen?

 

Peace penguins complimentenregendans

De Peace Penguins organiseren feestjes en momenten van vrede, verbinding en waardering. Zij maken gevoelige en ongemakkelijke onderwerpen op creatieve wijze bespreekbaar.

 

Kroeldekens Vreewijk

We willen mensen in Vreewijk die een steuntje in de rug kunnen gebruiken tijdens ziekte of andere negatieve omstandigheden, troost bieden door middel van een gehaakte deken, die door vrijwilligers gemaakt is. Tijdens het compassiefestival verkopen ze kerstkaarten om wol te kunnen kopen. Bollen wol meenemen mag ook.

 

Quiet Rotterdam

Quiet Rotterdam brengt Rotterdammers die in armoede leven (Quiet-members) in verbinding met bedrijven en instellingen (sponsors en donateurs). Zij ontmoeten elkaar op het Quiet-platform. Via dit digitale systeem krijgen Quiet-members producten en diensten aangeboden die ze normaal gesproken niet kunnen betalen. Tijdens het compassiefestival verkopen ze het QUIET500 magazine.

 

Schrijfhoek van compassie

Schrijf een kaartje voor een dierbare vriend, een vluchtelingkind of iemand via Amnesty International Rotterdam.

 

Human Library (dankzij Europe Direct)

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder zitten klaar om jou hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.

Durf jij het aan om je 'vooroordeel' te ontmoeten? De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

Foto's, filmpjes en meer informatie: www.thehumanlibrary.nl.

 

Armbreien- sjaals voor daklozen

Leer de techniek van het armbreien en brei een mooie sjaal voor de nabijgelegen daklozenopvang.

 

Dilemma-dokter- zelfcompassie

De Dilemma dokter, hoe kun je meer compassie voor jezelf krijgen bij lastige keuzes. Sara Huang van Bureau Twist en Juliette Koeslag gaan graag 1-op-1 met je in gesprek over de dilemma's die je hebt lopen in je leven.

www.bureautwist.nl

 

Noisy label workshop #Out of the BOX….

Leuke creatieve inloop- en aanschuif workshop. Maak een doosje en vul het met inspirerende kaartjes. Kaartjes met een qoute over liefde, geluk, compassie, troost, hoop …. Om zelf te houden. Of weg te geven.

 

Troostdoosje's maken met Funtime

Maak samen met Inge Schippers je eigen troostdoosje. Speciaal om met compassie de donkere dagen door te komen.

 

Eyecontact experiment- Irwin Ment

Kijk elkaar vol compassie diep in de ogen en maak verbinding met de ander. Hoe? Kijk naar deze link ter inspiratie.

Innerviewer Irwin Ment komt ook langs tijdens het festival om te ondersteunen.

 

Compassie online- CommuniCadans

Hoe geven we (on)bekenden compassie als zij te maken krijgen met agressief geladen berichten op sociale media? En hoe staat het met de behoefte aan compassie van de afzenders? Kom kijken bij de stand van Compassie online en geef je mening. communicadans.nl/compassie-concreet/

 

Queen of Sheba Catering

Queen of Sheba lounge & cateringservice wordt geleid door Joany Muskiet, bekend van More Gospel en Helderheid. Bij deze cateringservice voor theater, bedrijven en andere groepen komen de drie passies van Joany samen. Haar passie voor God, passie voor jongeren van de straat en haar passie voor koken.

 

Zolder

Inloopworkshop Archell Thompson- Vergeven is egoïstisch

Archell Thompson, de Rotterdamse storyteller van Curaçaose komaf, neemt je mee in zijn levensverhaal. Zijn vader werd een aantal jaren geleden vermoord door zijn toenmalige zwager (de man van zijn zusje).  Vier jaar geleden heeft Archell zijn ex-zwager bezocht in de gevangenis en heeft hem vergeven voor zijn daad.  Tijdens de inloopworkhop neemt hij je mee in zijn wereld en gaan jullie samen in op het thema 'VERGEVEN IS EGOÏSTISCH’.

www.archell.nl