Methodiek

-ALACRITAS- werkt voornamelijk vanuit een organische manier van vormgeven bij ieder project. Hierin is veel ruimte voor anderen om deel te nemen en mede-eigenaar te worden van het project en vooral het eindresultaat. Een ‘Ja-en’ houding biedt veel creatieve oplossingen en kijkt vanuit wat er allemaal wel kan in plaats van de beren op de weg.

 

Deze manier van werken is vooral gericht op een persoonlijke relatie, aandacht voor betrekkingsniveau in plaats van op eindresultaten. Het proces en het investeren in voorwerk is dus het allerbelangrijkste. Het effect hiervan is dat successen, maar ook mislukkingen iets is van een ieder. Dit geeft een proactieve houding en een constante alertheid. Dit betekent echter niet dat het eindresultaat niet van belang is, het gezamenlijk bepalen van de stip op de horizon geeft namelijk wel richting en houvast, maar doordat dat niet vooraf bepaald is voelen deelnemers zich serieus genomen.

 

Daarnaast is het van belang, dat een ieder zonder oordeel wordt benaderd. Dit is vooral een persoonlijke uitdaging. Je wordt namelijk vaak gevraagd bij een probleem, waarbij iedereen een mening heeft wie het probleem veroorzaakt. De uitdaging is om vanuit een zo neutraal mogelijke houding met compassie te kijken naar wat er aan de hand is. Is het wel een probleem? Wat is de oorzaak van het probleem? Wanneer is het een probleem en voor wie? Ben je zelf niet een onderdeel van het probleem. Door constant kritisch te durven blijven en de ander en jezelf te blijven bevragen kom je vaak bij de onderliggende angst rondom het probleem en openbaren de oplossingen zich gedurende het proces. Voor veel sociale problematiek is geen quick fix, dit betekent niet dat je jaren bij een project moet blijven, maar wel dat je zorg draagt voor de ontstaansgeschiedenis en het delicate proces van gedragsverandering wat door een ieder moet worden ingezet.

 

 

‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’-Einstein

Er is een Chinees spreekwoord wat zegt:

 

‘Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.’

 

-ALACRITAS- werkt vanuit het leren vissen, met als belangrijkste aandachtspunt, dat het referentiekader van de ander leidend is. Toets dus altijd of ‘het vissen’ wel geleerd is, voordat je de hengel in de wijk gooit.